Eseménynaptár

2009. október 29., csütörtök

LEADER rendezvény pályázatok elérhetők

a Cserhátalja LEADER oldalon.

Jótékonysági ruhaosztás szervez a Nők a SZebb Jövőért Egyesület



Az idei év decemberében ismét 2 napos jótékonysági ruhaosztást rendez a pásztói Nők a Szebb Jövőért Egyesület.

Kérjük a segíteni szándékozókat, hogy a már nem használt, de jó állapotú, mások számára még értéket képviselő ruhaneműket, cipőt, játékot, könyveket gyűjtsék össze és a megadott napon a Pásztói Művelődési Központba juttassák el (Pásztó, Deák F. u. 14.).

Köszönjük segítségüket.
felajánlásokat várunk: nokaszebbjovoert@freemail.hu

honlapunk:

2009. október 28., szerda

Kistérségi művelődési házak és könytárak

listáját állítottam össze netes adatok alapján, amely erre a linkre kattintva megtekinthető. Kérem a blog látogatóit, ha hibát, pontosítandó adatot találnak,  jelezzék! Köszönöm!

Színházi előadás Pásztón




Bánfalvy Ági és társulata ismét Pásztón!

2009. november 17-én (kedden) 19 órától a Művelődési Központ színháztermében

A 7 szereplős krimikomédia 2 óra folyamatos nevetést ígér, miközben rávilágít emberien gyarló konfliktusainkra.

Ajándékozza meg Erzsébet, Katalin nevű ismerőseit, szeretetteit színházjeggyel és vidám percekkel!

Jegyek elővételben 1900,-Ft-os áron válthatók a Művelődési Központban (Pásztó, Deák F. út 14, 0632/460881, mailto:pasztoi.muvkozpont@gmail.com  illetve 2500,-Ft-ért az előadás napján.

2009. október 27., kedd

Meghívó a Magyar Népművelők Egyesületének Vándorgyűlésére

További részletek ITT.

 2009. november 5-7.

2008. november 5., csütörtök

10:00-14:00 óráig Érkezés, regisztráció

12:00-14:00 óráig Ebéd

14:00 órától Köszöntők

14:30-18:00 óráig Plenáris ülés



Kulturális fejlesztések 2009-2010 (Eredmények, tervek)

Kulturális vidékfejlesztés

A gazdasági válság, a kultúra és a művelődés viszonya - Kultúraközvetítői magatartás a válságban

Megújuló közösségi terek - Megújuló helyi társadalmak - Az IKSZT, az Agóra és a Pólus Agóra projektek

Pécs 2010 - Az Európa Kulturális Fővárosa Projekt

Egyesületi kitüntetések átadása

20:00-21:00 óráig Szolnok bemutatkozik

21:00-24:00 Vacsora, Népművelők Retro Bálja



2009. november 6., péntek

09:00-12:00 óráig Szekcióülések

A közművelődési feladatellátás új szintje: a kistérség

A közművelődés és a felnőttképzés

Minőségfejlesztés, közművelődési szakfelügyelet, közművelődési szakemberképzés, közművelődési minimumok

Érdekérvényesítés, érdekképviselet, törvényi és jogszabályi változások

Üzlet? Kultúra? Nonprofit Kft.-k és vállalkozások a közművelődésben

Fesztiválok minősítése - Turizmus és kultúra

Körkép: Debrecen, Kapolcs, Miskolc, Pécs, Szolnok fő kulturális irányai (kerekasztal)

12:30-14:00 óráig Ebéd a Nádas és Dreher éttermekben

14:00-20:00 óráig Fakultatív szakmai programok


2008. november 7., szombat

09:00 órától Plenáris ülés

Partnerség a közművelődésben a komplex feladatellátás jegyében

Beszámolók a szekciókról

11:00 órától MNE Közgyűlés

Az Elnökség beszámolója - Az Alapszabály módosítása

12:00 órától Zárszó

2009. október 26., hétfő

Megalakult a kistérségi Közkincs Kerekasztal

2009. október 15-én a pásztói Városi Művelődési Központban megalakult a kistérségi Közkincs Kerekasztal.
A rendezvény programjaként először Mészáros Sándor térség- és vállalkozásfejlesztési menedzser előadását hallhattuk, melyben bemutatta a kistérség helyzetét, adottságait, az együttműködés már meglévő, illetve kialakítandó formáit.
A második napirendi pontban Antalné Prezenszki Piroska igazgató terjesztettel elő a Kistérségi Közkincs Kerekasztal programját és időtervét - melyet a jelenlévők megvitatás után elfogadtak. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy első számú feladat a rendezvények időpontjának egyeztetése, valamint az együttműködés megszervezése.Szurdokpüspöki elvállalta a következő rendezvény házigazdai szerepét. Időpontként november 19-e (csütörtök) 13. órát jelöltünk meg.
A délután harmadik elemeként Bottyán Katalin kistérségi közművelődési és múzeumi referens mutatkozott be, és vázolta fel programját. Felhívta a figyelmét a jelen blogra és elektronikus naptárra, amelynek a működését gyakorlatban is bemutatta.

A következő találkozók hozzávetőleges programja:
Minden alkalommal megnézzük a fogadó település értékeit - egyúttal gyűlik az értékleltár.
2. SWOT elemzés készítése
3. Mikrotérségi Közkincs Tár
4. Tapasztalatcsere és látogatás egy már régebben működő Kistérségi Közkincs Kerekasztalnál.
5. A SWOT elemzésből kiindulva felállítjuk a célpiramist, megfogalmazzuk a stratégiát, a konkrét és specifikus célokat, erre építve pedig a Kistérség kulturális jövőképét.
6. A meglévő ismeretekre, tényekre irányulva összeállítjuk a középtávú humán és infrastrukturális projektötletek listáját erőforrás- és időtervvel együtt.
7. Összeállítjuk a kistérség kulturális stratégiáját, középtávú fejlesztési elképzelésekkel, forrásoldali meghatározással, időtervvel, pályázati projektlistával. - Pásztó egy kistérségi rendezvény, az V. Múltidéző Zsigmond nap keretén belül mutatkozik be.
Utolsó alkalommal mindenki kezébe veheti a pásztói mikrotérség kulturális helyzetelemzését:
- a kistérség általános bemutatása
- a települések egyenkénti bemutatása
- közművelődési és közgyűjteményi rendszerek bemutatása
- SWOT elemzés, célpiramis
- közművelődési és kulturális stratégia
- középtávú humán és infrastrukturális projektötletek listája erőforrás- és időtervvel
- a mikrotérség 2010. évi rendezvényei.

Antalné Prezenszki Piroska, Bottyán Katalin

2009. október 20., kedd

Athéné Műhelye Szurdokpüspökiben

Lehetőség kiállítás fogadására

Egy nagyon jó kiállítás fogadási lehetőséget szeretnék a Kollégák figyelmébe ajánlani:

A Fényecset Fotóklub a következő másfél évben vándoroltatja a 2009-es Fényecset Természetfotós Nap kiállítási anyagát. 51 db körülbelül 45x65 cm-es kasírozott alkotásról van szó, amelyeken 2-2 db applikált akasztó található. (üvegezést nem igényel, de piszoktól, nyomódástól való védelmet igen!)
A kiállíthatóság feltétele az előző kiállítóhelyről való szállítás vállalása, illetve arra való garancia, hogy a fogadó fél sérülésmentesen, az eredeti (nagyon gondos, strapabíró) csomagolásban juttatja tovább a képeket.
A kiállítási anyag megtekinthető a fotoklikk.hu közvetítő felületén.
A kiíró szándéka szerint lehetőség van arra, hogy iskolák, intézmények (a turné végén) természettel kapcsolatos versenyek, pályázatok díjaként igényeljenek az alkotásokból.

További információ:
Zsila Sándor fotóművész, 0620 9294390
a Fényecset Fotóklub elnöke

2009. október 12., hétfő

Cserhátalja Folklórfesztivál Palotáson




Az "Athéné Műhelye" utazó kiállítás, irodalmi műsor és gyermekművészeti játszóház a Komplex Kistérségi Napok rendezvénysorozat keretében valósult meg.




Palotáson pördült a szoknya, dobbant a láb



Nagy nyüzsgéssel fogadott október 11-én reggel bennünket Palotáson a Mihályfi Ernő Művelődési Ház. Jöttek-mentek az emberek, rendezkedtek, pakoltak. Izgatott készülődés, folytott beszélgetések , sürgés-forgás mindenütt. A Biomed III. Tókerülő futóversenyét és a Cserhátalja Folklórfesztivált majdnem elmosta az eső. De a palotásiakat nem abból a fából faragták! De nem ám! Ha esik, hát esik, had essen, a programok jórésze a Művelődési Házban is elfér. Így is lett! A gondolatokat tett követte, és a remek szervezés nyomán mondhatni zökkenőmentesen zajlott az egész napos program. Mire az első futók elindultak, már ki-kikukucskált a bátortalan Napocska is a felhők mögül, meglesve a Futapest Klub által lebonyolított futóversenyt. Száznál is több induló három versenyszámban ( ovis futás, 4 km, és 13 km) bizonyította Peterdi Pál sportoló, sportújságíró, humorista klasszikussá vált mondatát, miszerint: „ A láb mindig kéznél van!”
Ezalatt a nyüzsgő-zsongó Művelődési Házban egymást érték az emberek a különböző asztaloknál. Volt, aki a változatos almafajtákkal ismerkedett, mások Varga Tamás egzotikus kaktuszgyűjteményét csodálták meg. A gyerekek csuhéztak, mézeskalácsoztak, a kisebbek az Athéné Alkotó Kör művészeti játszóházában alkottak. Az ajtóban borlovagok fogadták az idelátogató kedves vendégeket. Volt ott szőlő, bor, és mézbemutató, biotermékek ismertetője, pékáruk kóstolója és hagyományos ételek készítése. Szorgos asszonyok hámozták, reszelték a krumplit, keverték a tésztát, és mennyei illatokat terjesztve sütötték a lapcsánkát, tócsnit. Pirosra, ropogósra sütve fokhagymával, tejföllel vagy anélkül igencsak megkordítja az ember gyomrát, megindul a nyálelválasztása. Jómagam háromszor is sorba álltam ebéd helyett ezért az egyszerű finomságért.
A délutáni programok sorát az Athéné Alkotó Kör kiállítása és irodalmi délutánja nyitotta meg. Bottyán Katalin kiállítás-megnyitója bemutatta az „athénés” képzőművészeket és alkotásaikat. Nógrády Andor népi ihletésű alkotásai, Csapó Lajos lovas képei és Oláh Ferenc csendéletei illeszkedtek az alkalomhoz. Bottyán Katalin mély, ősi tudást hordozó alkotásai mellett Kiss Károly „tüzes” festményei, Simon Imre bölcs higgadtságot sugárzó képei, Varga Csaba absztrakt világértelmezése és Takács Ferenc sajátos látásmódja tette teljessé a kört Zsiga Lajos már nem először látott képeivel.
Az irodalmi délután Csapó Lajos , Kontra Marika Szvita és Pászti Szabó Zoltán verseiből állt össze. Különböző témákat érintve egymásnak adták a szót az alkotók a szülőföld szeretetéről, a költészetről, a magyar nyelvről, a szerelemről és még sokminden másról szóló verseikkel. Az irodalmi délutánt követően nyelvi, irodalmi játékokban próbálhatták ki magukat a hozzá kedvet érző látogatók. Irodalmi totó, keresztrejtvény, irodalmi alakok hirdetései, nyelvgyötrők és egyéb irodalmi-nyelvi játékokkal múlattuk az időt.
A színházteremben Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Mihály Palotás polgármestere mondott köszöntőt, majd elkezdődött a hagyományőrző csoportok folklórműsora. Fonott hajú , pörgő szoknyás kicsi lányok és mellényes, nagykalapos kislegények ropták a színpadon nagy lelkesedéssel. Pördült a szoknya, dobbant a láb. Balog Edina és zenekara kísérte a fellépő csoportokat. Nyugdíjas klubok nótakörei, népdalkörök dalcsokrai váltották a táncosokat szusszanásnyi pihenőt adva az átöltözéshez. Buják, Csécse, Egyházasdengeleg, Erdőkürt, Héhalom, Palotás, Pásztó, Szarvasgede és Szurdokpüspöki hagyományőrző csoportjai szórakoztattak bennünket. Előbb a kisebbek, majd a nagyobbak, végül a felnőttek mutatták be tudásuk legjavát.
Sötét este volt már, mire a Cserhátalja Folklórfesztivál véget ért. Az Oktatási Minisztérium támogatásával a Közkincs program keretében megvalósult rendezvény hosszú ideig élmény marad a szervezők, a fellépők, a résztvevők és a látogatók számára is. Művészetek találkozása volt ez a nap, gasztronómia, borászat, kertészet, és sport adott azon a napon randevút egymásnak.
Hazafelé az autóban élményekkel telve még sokáig fülemben csengett a nótás kedvű asszonyok ízes-palócos éneke.

Kontra Marika Szvita

Palotás




Cserhátalja Folklórfesztivál



Athéné irodalmi délután felolvasások:


Zsiga Lajos: A festő szárnyain, G. Szabó Róza: Athéné, Csapó Lajos: Szülőfalum, Pászti Szabó Zoltán: Édes anyanyelv, Kontra Marika Szvita: A magyar nyelvről, Csapó Lajos: Ha teheted, Pászti Szabó Zoltán: Olvad a hó, Kontra Marika Szvita: Kétség és remény közt, Pászti Szabó Zoltán: Maradok a hóban, Kontra Marika Szvita: Tollam alá, Pászti Szabó Zoltán: Petőfi nevében, Kontra Marika Szvita: Radnóti, Pászti Szabó Zoltán: Kedveshez, Kontra Marika Szvita: A folyón túl, Pászti Szabó Zoltán: Iskolámnak, Kontra Marika Szvita: Margit néni sütni tanít (novella), Pászti Szabó Zoltán: Dalban mondom el, Pászti Szabó Zoltán: Álmomban nálad jártam, Kontra Marika Szvita: A szeretet a legfontosabb, Pászti Szabó Zoltán: Gyönyörű lányok, Pászti Szabó Zoltán: Édesanya, Pászti Szabó Zoltán: Önmagad légy.