Eseménynaptár

2010. augusztus 7., szombat

Múltunk Háza - Szurdokpüspöki


Természetesen nem tudok a magam amatőr képeivel Herbst Rudolf fotói mellett labdába rúgni sem, de azért kiegészítésül mégiscsak kiteszem őket "több szem többet lát" alapon. (Tehát: fönt a nagyobb betűs  mondat nyitja meg a művészi képek galériáját, a lenti fotók pedig a bloghoz tartozó webalbumban vannak)


Múltunk háza Szurdokpüspöki


Kovács József polgármester, Molnárné Dr. Kontra Bernadett jegyző, a települési képviselő-testület, és a Szurdokpüspöki Tiszta életéért Egyesületet jóvoltából néprajzi gyűjteményt avatunk ma. Ezt a gyűjteményt Szurdokpüspöki adja Szurdokpüspökinek, hiszen teljes egészében önerőből valósult meg rekord rövidségű idő alatt.


Mi is kell egy múzeumhoz, gyűjteményhez? Elég sok minden áll itt egymás mellé, hiszen a múlt, a jelen és a jövő nyilvánítja ki összetartozási szándékát:


Kell:


Épület: A Szent István Iskola volt tornatermének épülete a központban, kulturális intézmények és a polgármesteri hivatal szomszédságában helyezkedik el. A falu 6 M Ft-os költségvetéssel felújította, és így alkalmassá vált az állandó kiállítás befogadására.


tárgyak – tárgyegyüttesek (funkcionálisan, időben összetartozó egységek) – ha ez nem érhető el, akkor ezek rekonstrukcója. azonban a tárgy, bármilyen régi is, csak a töredéke a múltnak: összetartozik az emberrel, aki használta, és a közösséggel, ami megszabta a használat módját, idejét, azaz, egy sokrétű információhalmaz köti össze a tárgyakat.


a megőrzendő minden esetben az a komplexitás, ami a közösség egészének a tudása. Ez nem lehet, soha nem is volt egy embernél, viszont mindenki a letéteményese volt: ki jobban, ki kevésbé. Itt jelennek meg a helyi specialisták, valamely terület, munka szakértői, ismerői, később a helyi hagyományőrzők, akik az ismereteket gyűjtik, számon tartják, feldolgozzák, tovább adják, ezáltal új olvasatot adnak a múltnak. Géczi Lászlóné Manci, Hegedűs Éva, Buda Istvánné Ibolya és még sokan szabadidejüket áldozták, hogy ez a gyűjtemény megvalósuljon.(A teljes megnyitó beszéd elolvasható a szövegre kattintva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése